Blog

Miért használjunk borotválkozás előtti olajat?

St James
2020.11.19 11:21
Miért használjunk borotválkozás előtti olajat?

A borotválkozás előtti olaj legfőbb célja hogy az arcbőr megfelelő védelemben részesüljön azelőtt, hogy elkezdünk borotválkozni.

Már jóval a borotválkozási szappanok és habok megjelenése előtt, őseink állati és  növényi eredetű olajakat használtak a borotválkozás során, hogy kényelmesebbé tegyék a folyamatot. Akkoriban még inkább két funkciót láttak el a borotválkozáshoz használt olajak: felpuhították a bőrt valamint a szőrt, és - az akkor még ismeretlen habok hiányában – segítették a kezdetleges pengék siklását.

A ma forgalomban lévő borotválkozási olajak előnyei közé sorolható, hogy hidratálják a száraz bőrt és védik azt a borotva okozta vágásoktól és irritációtól. A modern borotválkozási olaj legfőbb célja ugyanis nem az, hogy jobban csússzon az arcon a bortva hanem, hogy a bőrt felpuhítsa a borotválkozás megkezdése előtt. Éppen ezen jótékony hatás miatt is számolnak be sokan arról, hogy arcuk kevésbé hajlamos a kellemetlen szőrbenövésekre az olaj használatának köszönhetően. A borotválkozás előtti olaj használata természetesen opcionális, de a legtöbb férfi úgy érzi, hogy fokozza és megkönnyíti vele a borotválkozás éleményét, előzetes védelmet nyújtva arcbőrének.

"Shave" by MiriamPM is licensed under CC BY-ND 2.0

Az elővigyázatos ápolás, különösen utazáskor jöhet jól, mivel nem lehetünk biztosak a helyi víz minőségében és annak szárító hatásában. A borotválkozás előtti olaj megfelelő használatához előbb alaposan öblítse le arcát meleg vízzel és tegyen a tenyerére néhány csepp olajat. Dörzsölje össze két tenyerét, hogy az olaj egyenletesen elterüljön és finom mozdulatokkal masszírozza az olajat az arcbőrébe. Célunk legyen az, hogy nagyon vékony rétegben juttasunk az arcunkra az olajat, de minden borotvált területet érintsünk. Hagyjuk, hogy az olaj legalább egy percig álljon a bőrőn, ez idő alatt megpuhítva és felkészítve azt a következő borotválkozási fázishoz. Eközben tenyerünket kényelmesen le tudjuk öblíteni egy kevés langyos vízzel. Az olajjal puhított arcbőrünkre, előzetes öblítés nélkül, vigyük fel ezután a borotvahabot és folytassuk a szokásos módon a borotválkozást. A borotválkozás előtti (Pre-Shave) olaj előnyei:  

  • természetes összetevőkből készül
  • jobb siklást biztosít: kevesebb vágás és horzsolás
  • segít elkerülni a szőrbenövéseket
  • tisztít és hidratál
  • nem tömíti el a pórusokat

A Truefitt &Hill Pre-shave olaját citrusosan frissítő illata és bőrnyugtató hatása mellett azért is ajánljuk, mert a 60 ml kiszerelés a boroválkozás gyakoriságától függően akár 6-8 hónapig is elegendő lehet. Állaga nem túl sűrű, így könnyű kezünkre csepegtetni és elkenni az arcbőrön.