Blog

A megfelelő pamacs kiválasztása

St James
2020.11.20 11:56
A megfelelő pamacs kiválasztása

A megfelelő pamacs kiválasztásához nem árt ismerni, hogy milyen boroválkozó pamacsok közül választhatunk. A pamacsok három legelterjettebb fajtája a szintetikus-, a vaddisznó- és a borzszőr.

A szintetikus szőrből készült pamacsok nejlon vagy speciális szintetikus szőr anyagból készülnek, és mesterséges színezésüknek köszönhetően megjelenésükben hasonítanak a valódi szőrből készült pamacsokhoz. Egyik hátrányuk, hogy nincs vízmegtartó képességük, így a habosítás is nehézkesebb a használatukkal. Egyik előnyük viszont éppen ebből származik, mivel gyorsan száradnak, ezért sokan használják ezt a fajta pamacsot utazások alkalmával.

A vaddisznószőrből vagy lószőrből készült pamacsok jobb vízmegtartó képessége miatt jelentős minőségi ugrást jelentenek a szintetikus pamacsokhoz képest, de az erősebb, keményebb szőrszálak miatt a boroválkozás kevésbbé komfortos, mint a puhább borzszőr esetében. A vaddisznőszőr és lószőr pamacsok jellegzetes, erős szaga tartós használat mellet is megmarad, és kevésbbé tartósak, mint a rugalmas borzszőrből vagy szintetikus anyagokból készült pamacsok, mivel a keményebb szőrszálak könnyebben töredezhetnek.

A fentiek ismeretében nem meglepő, hogy a világ vezető borotválkozási termékeit gyártó márkái kizárólag valódi borzszőrből készítik pamacsaikat. A borz szőrt immáron két évszazada használják pamacsgyártáshoz arra a vélekedésre alapozva, hogy ez a legelőnyösebb anyag a borotválkozás előkészítéséhez. A borzszőr gyorsan habosít és tovább megőrzi a hőt és vizet, mint a más természetes szőrökből készült pamacsok. A borz szőre puhább a vaddisznóhoz és lószőrhöz képest, így a lehető legmegfelelőbb alapanyagot adja a borotválkozáshoz használt pamacshoz. Arra a kérdésre, hogy miért is kerül az egyik pamacs 5000 forintba, a másik pedig akár 150 000 forintba, nem a gyártási hely vagy eljárás, hanem a szőr típusa adja a választ. A pamacsgyártáshoz használt borzszőr nagy része Eurázsiából származik a jelentős borz populációnak köszönhetően.

Az innen érkező borzszőrt általába 3 kategóriába sorolják: pure, best és silver tip. A “pure” borz szőr az állat 60%-át képzi és elsősorban a hasi részekről származik. Színe barnás-fekete, a szőr közepes hosszúságú és kényelmes borotválkozást biztosít egy elfogadható árkategória mellett. A pamacs általános élettartalma 3 év. A “best” borzszőr az állat 25%-át borítja, szálai valamivel hosszabbak és világosabb színüek. Egy ilyen pamacs drágább és élettartama is hosszabb: kb. 6 év. A “szilver tip” – magyarul ezüst végű - a lehető legjobb minőségű szőrből készül és mint neve is jelzi, a szálak végei ezüstös színűek. A borz nyaka és mellkasa körüli szőr hossza és puhasága egyedülálló, így valódi luxus kategóiájú borotválkozást biztosít úgy élmény mint ár tekintetében.

A St James kínálatában fellelhető pamacsok nagy része valódi borzszőrből készül, melyek ár-érték tekintetében a legjobb választásnak bizonyulnak, hosszútávon is kiváló borotválkozási élményt biztosítva használójának. A korábban felsorolt előnyei miatt viszont egyeseknek a szintetikus vagy vaddisznószőr pamacsokat is szívesen ajánljuk kínálatunkban.