• Nyakunkon a Movember
  2017. OKTÓBER 18. /

  Nyakunkon a Movember

  Minden dicsőség eredete egy merész kezdet.

  2003, Melbourne, Ausztrália. Két férfi – Garone Travis és Slattery Luke – egy csendes bárban ülnek sörük társaságában, amikor beszélgetésük a visszatérő divatirányzatokra terelődik. Viccelődnek a bajusz viseléséről és annak esetleges visszatéréséről, majd támad egy brilliáns ötletük.


  Egy barátjuk anyja által inspirálva – aki adománygyűjtésbe kezdett az emlőrák kezelésére – úgy döntöttek, hogy a férfiak egészségéről szeretnének kampányt szervezni, kiemelten a prosztatarákról. Lefektették az alapszabályokat, és kerestek 30 fickót, akik hajlandóak voltak vállalni a kihívást.


  A kampány neve a Movember lett, fő eleme pedig a bajusz, illetve szakáll növesztése minden év november hónapjában. A cél a férfiak egészségére és a szűrővizsgálatokra való figyelemfelkeltés. A bajusz nem más mint egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.


  A kezdeményezés sok lelkes szívre talált. Felvették a kapcsolatot az Ausztrál egyészségügyi szervekkel, és szorgos adománygyűjtésbe kezdtek. 2005-ben közel tízezer személy adományozott összesen 1,2 millió ausztrál dollárt a nemes célért.  Majd, 2006-ra született meg a ma is működő Movember Alapítványt.


  Ezt követően, az alapítók nemzetközi szintre emelték az ügyet, kampányt indítva Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban valamint Spanyolországban. Ma már 21 országban vannak jelen hivatalos kampányokkal és együttesen több mint ötszázmillió eurót gyüjtöttek össze 1200 férfiakat érintő egészségügyi program finanszírozására 2003 óta.


  A prosztatarák mellett, további négy fontos férfiakat érintő területre bővült a tevékenységük: a prosztatarák, a hererák, a rossz egészségi állapot és a fizikai inaktivitás, valamint depresszió és az öngyilkosság megelőzés. Mottójuk: A Movembert követő személy egy sziget: elkötelezettség, utazás és célbaérés.”


  Magyarországon 2009-ben indult útjára a hazai Movember, amely néhány év alatt sikeresen elérte, hogy ma már egyre többen tudják, milyen célt szolgál a „bajuszos” kampány.


  Növesszél hát Te is bajuszt és szakállat, és vidd hírét a Movembernek barátaid és kollégáid körében. Figyeljetek az egészségetekre és rendszeresen járjatok szűrővizsgálatokra. Szurkolunk az idei kampány sikeréhez!


  További információ: https://ex.movember.com és http://www.mentsmanust.hu/