• Miért zseniális pamaccsal borotválkozni, és hogyan tértem át/meg?
  2016. AUGUSZTUS 20. /

  Miért zseniális pamaccsal borotválkozni, és hogyan tértem át/meg?

  Gyerekkoromban mindig izgalommal figyeltem, ahogy nagypapám kikészített egy lavór langyos vizet, és  melléhelyezte a borotválkozás kötelező kellékeit: a borotvaszappant, a különös üvegű és számomra orrfacsaró illatú aftershave-et, a kopott nyelű borotvát és a már kissé viseltes borotvapamacsot.

  A borotválkozást kimért, precíz mozdulatokkal végezte, szinte művészi előadás szintjére emelve a folyamatot, amiben valószínűleg szerepet játszhatott az is, hogy egész életében szobrászként dolgozott. Ez a rituálé már akkor megfogott, de csak jó tizenöt évvel azután tértem át a hagyományos borotválkozásra, hogy egyáltalán elkezdtem borotválkozni. Mivel meglehetősen erősszálú és sűrű arcszőrrel áldott meg a sors, mindig kínszenvedés volt számomra ez a reggeli rutin, ráadásul folyamatos problémaként küzdöttem a benőtt szőrszálak okozta kellemetlenségekkel és a kisebb-nagyobb borotva okozta sérülések is.

   

  Karol Vojtyla, a későbbi II. János Pál pápa és a klasszikus borotvapamacs.

  Egy idő után egyértelmű volt, hogy vagy megoldást találok a problémámra, vagy elengedem a történetet, és méteres szakállat növesztek (ez utóbbit valójában nem volt opció és valószínűleg együtt járt volna a társadalomból történő gyors kivonulásommal is).

  Aztán egy nap ahogy felidéztem az említett jelenetsort nagypapámmal, rádöbbentem, hogy lehet, hogy a borotválkozáshoz való hozzáállásom alapvető forrása lehet a fent felsorolt problémáimnak. Elhatároztam hát, hogy beszerzek magamnak minden szükséges kelléket, és megpróbálom elsajátítani a hagyományos borotválkozás fortélyait.

   

  Az összes részlet közül maga az arc előkészítése illetve a hab felvitele a pamaccsal ami számomra a legnagyobb változást hozta a borotválkozáshoz fűződő viszonyomban.  Az előkészítés ugyanis a tökéletes borotválkozás legfontosabb eleme.

   

  Fontos a pamacs kőrkörös mozgatása

  A pamacs – aminek típusairól már korábban írtam – előkészíti a terepet a borotvának azzal, hogy a következő fontos feladatokat látja el:

  1. Segít megfelelő konzisztenciájú meleg habot képezni borotvakrémből vagy szappanból.
  2. A meleg habnak köszönhetően a szőrszálak felpuhulnak a borotválkozás előtt, ezzel könnyítve a penge haladását.
  3. A bőr pórusai a meleg habnak köszönhetően kinyílnak, így azok tisztulnak és elkerülhető a gyulladás, amit a pórusokon át távozni képtelen olaj okoz.
  4. Segít a szőrszálalkat felemelni, így felkészítve azokat a borotválásra, illetve könnyebb borotválkozást lehetővé téve.
  5. Az arcon végzett kőrkörös mozdulatoknak köszönhetően eltávolítja az elhalt hámsejteket, így tisztítva a bőr felszínét.
   

  Számomra már az első pamaccsal történő borotválkozás – nem csak a különleges élmény miatt – valódi megváltást hozott: örökre megszabadított a benőtt szőrszálaktól és  sokkal  kellemesebbé tette a teljes borotválkozás folyamatát.

   

  Összességében tehát már egy egyszerű – de jó minőségű – pamaccsal is hatalmas minőségi ugrást tehetünk a megfelelő borotválkozás irányába, és megszabadulhatunk a folyamat legtöbb kellemetlenségétől.