• A borotválkozás alapjai
  2015. OKTÓBER 21. /

  A borotválkozás alapjai

  A tökéletes és kellemes borotálkozás eléréséhez néhány alapszabályt mindig érdemes betartani. Az öt fő lépcsőből álló folyamatot vettük most végig csak a legfontosabb mozzanatok megemlítésével.

  1. Előkészítés

  A legfontosabb mozzanata a borotválkozásnak az arcbőr előkészítése. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes tusolás után borotválkozni. A meleg és a nedvesség segít felpuhítani a szőrszálakat és az arcőrt. A kellő előnedvesítés mellett szintén ügyeljünk arra, hogy a borotválandó arcbőr legyen tiszta. 


  2. Használjon borotválkozás előtti olajat (Pre-Shave)

  A borotválkozás előtti olaj segít megóvni a bőrt a borotvapenge okozta sérülésektől, mivel egy olyanréteget képeznek az arcbőrön amin a penge könnyedén siklik. Szintén hatásosan előpuhítják mind azarcbőrt, mind pedig a szőrszálakat, ezzel is könnyebbé és kellemesebbé téve a borotválkozást. Egy kismennyiséggel kenjen az arcra és az arcszőrre a hab felvitele előtt a kényelmesebb borotválkozásérdekében.


  3. Vigye fel a borotvakrémet

  Legkönnyebben eredeti hódszőr pamacs használatával tud vastag és tömör hanbréteget képezni az arcon. A pamacsnak csak a legvégét tegye a borotvakrémbe, mivel már egészen kevés is elegendő ahhoz, hogy gazdag habot képezzen az arcbőrön. Borotválkozó szappan esetén körkörös mozdulatokkal vegyen fel egy kis borotvaszappant a pamacsra, majd az arcon szintén körkörös mozgulatokkal képezzen habot a pamacs segítségével. A pamacs használatával nem csak tökéletes habréteget tud képezni, de segítségével a szőrszálak benövését is elkerülheti.


  4. Borotválkozzon meg

  A borotválkozás során ügyeljen arra, hogy soha ne száliránnyal szembe borotváljon. A pengét a szálak irányába érdemes húzni - esetleg keresztirányba - soha nem a szőrszálakkal növekedési irányával szemben. A legtöbb borotválkozásnál előforduló bőrirritáció és kisebb sérülés abból fakad, hogy a száliránnyal szemben borotválkozunk. A borotválkozás során gyakran öblítse le a pengét, és a már elhasználódott pengéket cserélje le, mivel azok is irritációt vagy bőrsérülést okozhatnak. 


  5. Ápolja a borotvált arcfelületet (Aftershave)

  A borotválkozás után hideg vízzel öblítse le az arcot, hogy összehúzza a pórusokat. Szárítsa meg a bőrt óvatosan egy tiszta törülköző segítségével, majd finom mozdulatokkal vigyen fel hidratáló borotválkozás utáni balzsamot vagy aftershave szeszt az arcra. A borotválkozás utáni balzsamot elsősorban szárazabb bőrüeknek,  a tradicionális aftershave szeszt pedig olajosabb bőrűeknek ajánljuk